top of page

# 9
Waterkantgate 
En politikers död

En berättelse förmedlad av
Cornelius Holtorf 

Badkar kan förstås också rymma allsköns rysligheter. Här en klassisk badkarsbild som nog många av er känner igen. Det är den franske tidningsmannen och revolutionspolitikern Jean Paul Marat. Han mötte döden i sitt badkar den 13 juli 1793 efter att ha blivit knivhuggen av girondisten Charlotte Corday. Jaques-Louis Davids berömda bild av Marat är en propagandamålning med syftet att framställa honom som en martyr. Marat led av en hudsjukdom som mildrades av att bada och han tog därför ofta emot besök i badrummet.

 

Marat är inte den ende politiker som har mött sitt öde i badkaret. 1987 skrevs tysk mediahistoria med en bild på den västtyske CDU-politikern Uwe Barschel som hittades död i badkaret på sitt hotellrum. Bilden, som vi av hänsyn till offer, efterlevande och er besökare inte visar här, berörde en hel nation. De allra flesta västtyskar äldre än 45 år känner igen den.

 

Efter en politisk skandal i samband med valet i delstaten Schleswig-Holstein 1987 hittades Barschel, fullt påklädd död i badkaret på sitt hotellrum i Geneve. Det finns flera teorier kring Barschels död. Vad som är klarlagt är att hans död vållades av flera olika medikament som Barschel hade tagit på kvällen. Men frågan om det var självmord eller mord har förblivit olöst. Den schweiziska polisen utgår ifrån att det var självmord. Andra har hävdat att det var mord. Motivet bakom ett mord skulle då ha varit hämnd för en smutskastningskampanj mot den politiske motståndaren Björn Engholm (SPD). En journalist på CDU:s kansli, Reiner Pfeiffer, kunde visas ligga bakom kampanjen. Misstanken var att Pfeiffer hade agerat på uppdrag av Barschel som fick plikta med sitt liv. Men detta kunde alltså aldrig bevisas.

 

Så här beskriver Cornelius Holtorf händelsen:

 

— En av de sista stora politiska berättelserna innan slutet av det gamla Västtyskland... Både bilden och berättelsen känns som från en annan värld. Värt att berätta även i Sverige!

Om du vill se bilden som skakade Västtyskland: Googla på Uwe Barschel och du hittar den säkert.

Death_of_Marat_by_David.jpg
bottom of page